Programul de Transformare a Școlilor din România dezvoltat de Asociația pentru Valori în Educație are ca viziune progresul vizibil pe fiecare dintre cele 8 competențe-cheie cu focus pe competențele de literație, literație digitală și socio-emoționale.
Misiunea programului este acompanierea școlile în procese accelerate, scalabile și personalizabile de transformare și învățare prin:
- Dezvoltare de competențe pentru elevi, profesori și directori;
- Creare de relații de sprijin și de colaborare;
- Măsurare continuă a progresului vizibil.
Pentru a genera schimbări sustenabile la nivelul școlii, Programul de Transformare crește capacitatea organizațională cu ajutorul a trei piloni de transformare:
Pilon 1 „Dezvoltare de competențe pentru elevi, profesori, directori”
Fiecare adult din școală va beneficia de sprijin pentru dezvoltarea competențelor profesionale. Astfel, tot personalul școlii: conducerea, profesorii dar și personalul administrativ vor dobândi și își vor dezvolta competențe de management și colaborare. De asemenea, profesorii vor fi acompaniați să facă lecții mai bune care să ducă la progresul elevilor pe competențele de literație, socio-emoționale și digitale.
Pilon 2 „Crearea de relații de sprijin și de colaborare”
Pentru ca învățarea să se producă, este nevoie de un mediu securizant și incluziv atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De aceea, Programul de Transformare acordă o atenție deosebită construirii unei culturi școlare bazate pe colaborare, încredere, curiozitate, relații respectuoase și armonioase între toți adulții și elevii din școală.
Pilon 3 „Măsurarea continuă a progresului”
Pentru toate competențele dezvoltate în cadrul programului, atât cele ale adulților, cât și cele ale copiilor, Programul de Transformare va sprijini echipele școlilor să adopte și să folosească instrumente și practici de măsurare constantă a progresului, pentru a calibra cât mai bine ritmul și tipul experiențelor de învățare.
O rețea solidă de mentori și coachi va sprijini echipele școlilor să creeze o astfel de cultură.
Acești trei piloni contribuie la dezvoltarea de competențe-cheie de către director, echipa executivă și cadre didactice, la lecții mai bune și la crearea de sisteme de măsurare a progresului elevilor.
Ce facem prin Programul de Transformare a Școlilor?
- Aplicăm modelul de transformare care implică transpunerea intervențiilor noastre la nivelul întregii școli (director, profesori, elevi);
- Construim o cultură de învățare relevantă în școală;
- Ajutăm la formarea echipelor executive din școli și la consolidarea leadership-ului distribuit;
- Creștem nivelul de cooperare între profesori, motivația pentru colaborare, starea de bine și capacitatea de a forma echipe orientate spre obiective;
- Oferim sprijin specializat prin consultanți, coach și mentori cu experiență în management;
- Facilităm schimbarea profundă prin cicluri succesive de transformare la nivel de individ și de școală;
- Personalizăm procese de învățare cu sprijinul partenerilor noștri educaționali pentru a răspunde mai bine nevoilor și provocărilor fiecărei școli;
- Stabilim obiective clare și măsurăm rezultatele obținute;
- Urmărim rezultate școlare și competențele vizibile la nivelul tuturor copiilor: măsurarea rezultatelor în funcție de progresul real al copilului este cel mai bun indicator al unei transformări de succes;
- Dezvoltăm un sistem clar de descoperire a școlii și de măsurare a progresului la fiecare nivel (directori, echipe, profesori, elevi) și permitem crearea unui cadru organizațional orientat spre îmbunătățirea permanentă.