Mobilitate Turcia

În perioada 20 - 24 iunie a avut loc în Turcia, pe coasta Egee, la Școala Burhaniye Bilim Sanat Merkezi, ultima mobilitate din proiectul Coding with outdoor games. Școala noastră a fost reprezentată de Gorun Daria, Buricea Adrian, Rada Sebastian, Uscatu Ianis (clasa a 8-a) și Preda Miruna, Sima Ștefania (clasa a VII-a), însoțiți de profesorii Săndulescu Anamaria și Andronie Roxana.

Echipele de elevi au realizat prezentarea țărilor, au răspuns întrebărilor Quizziz despre Turcia, au făcut cunoștință cu școala gazdă cu ajutorul sarcinilor distractive ale aplicației Actionbound.

La Havran Science Center, participanții la proiect au finalizat sarcini de codare, au observant și au realizat experimente impresionante de științe natural. La Centrul de Robotică Edremit, studenții au construit și codificat roboți și s-au întrecut să vadă care roboți sunt cei mai rapizi. O altă activitate interesantă a constat în realizarea algoritmilor de mișcare ai unui dans tradițional turcesc.

În ciuda căldurii, am vizitat Efes - unul dintre cele mai bine conservate orașe antice, unde au trăit cândva peste 200 de mii de oameni, am admirat insula Cunda, situată în Golful Edremit pe coasta de nord-vest a Turciei. Toate activitățile proiectului au fost implementate cu succes și impresiile participanților nu se vor estompa pentru mult timp!

 


Mobilitate Lituania

În perioada 23-27 mai a avut loc a cincea întâlnire a partenerilor Erasmus + „Coding With Outdoor Games”, în Lituania. Școala Pietrari a fost reprezentată de două cadre didactice și cinci elevi care au participat la activitățile diverse și interesante propuse de școala gazdă din Panevezys.

După o primă zi plină de dans și de lecții interactive despre țara gazdă, marți am călătorit prin regiunea Biržai, vizitând muzeul vechi al conacului Sodeliškiai, am făcut pâine, am traversat cel mai lung pod pietonal în Lituania deasupra lacului Sirvena, am admirat peisajul Kirkilai din turnul de observație.

Miercuri am vizitat Kernave, Trakai și Vilnius, iar joi am învățat secrete de codare la Academia Robolabas - am construit și programat roboți, iar mai târziu ne-am plimbat prin camerele castelului din Raudondvaris. Am încheiat ziua cu o plimbare prin Kaunas.

Ziua de vineri a fost dedicată activităților de proiect la școală - am învățat să facem brățări de prietenie, să creăm animații, și am jucat jocuri distractive în aer liber.

 


Mobilitate Italia

În perioada 28 martie - 1 aprilie 2022 a avut loc cea de-a treia întâlnire a proiectului Erasmus + "Coding With Outdoor Games", nr. 2019-1-TR01-KA229-074346_5, în Italia, organizată de Școala Primo Circolo Pagani.

La întâlnire au participat profesori și elevi din Anglia, Turcia, România, Macedonia de Nord și Lituania. Școala noastră a fost reprezentată de Barbu Lelia (clasa a 6-a), Cosma Maria Gabriela (clasa a 6-a), Ștefăneanu Antonia (clasa a 5-a), Marcel Daria (clasa a 5-a), însoțite de doamnele profesoare Andronie Roxana, Năstasie Raluca și Săndulescu Anamaria. Programul a inclus multiple activități de învățare, atât în clasă cât și în aer liber. Am vizitat o școală italiană încântătoare unde elevii au jucat jocuri sportive, au făcut cunoștință cu dansuri tradiționale și instrumente musicale. Am vizitat locuri uimitoare precum Napoli, Pompei, Amalfi, Salerno, Sorrento și multe altele.

În perioada 9 - 13 mai a avut loc în România cea de-a patra întâlnire a partenerilor proiectului Erasmus + „Coding With Outdoor Games”, nr. 2019-1-TR01-KA229-074346_5, organizată de Scoala Gimnazială, com. Pietrari. La întâlnire au participat echipe energice și creative formate din elevi și profesori din Macedonia de Nord, Lituania, Turcia, Italia și Anglia.  Le-am arătat oaspeților noștri jocuri tradiționale românești în aer liber, dar am vizitat și multe locuri  uimitoare: Mina de sare Ocnele Mari, mănăstirea Horezu, Peștera Muierilor, Cetatea Alba Carolina din Transilvania, Sibiu, cetatea Făgărașului și Valea Zânelor. De asemenea, am organizat activități în cadrul clubului de coding de la Biblioteca Publică Pietrari, unde am testat realitatea virtuală, am făcut cunoștință cu activitățile de robotică, programare, construcții desfășurate acolo.

METODOLOGIE: Lucru în grup și în pereche / Învățare prin cooperare / Învățare la egal la egal / E-learning / Turism / Învățare informală / Învățare incluzivă

Rezultatele activității: Elevii

*  rezolvă probleme simple de codare.

* identifică algoritmii de bază ai situațiilor din viața reală.

* își testează abilitățile de cultură generală folosind tehnologii moderne.

* au creat în colaborare produse unice - aplicații simple - folosind algoritmi.

* combină activitățile pasive cu activitățile în natură pentru a combate sedentarismul

* practică a doua limbă folosind metoda CLIL.

Profesorii experimentează atmosfera interculturală și interlingvistică a clasei prin metode inovatoare, acest lucru dezvoltând abilități de predare mai bune.


Mobilitate Anglia

Şcoala Gimnazială Pietrari este partener, pentru a doua oară consecutiv, începând cu 1 septembrie 2019, într-un proiect Erasmus+.

„Coding with outdoor games" se va desfășura pe o perioadă de 2 ani și are ca temă principală programarea pentru copii într-o manieră originală, prin descoperirea de algoritmi în jocurile specifice țărilor participante. Selectarea școlii noastre în acest proiect se datorează înființării la Biblioteca Comunală Pietrari a clubului  de codare și robotică ”Wizards Code Club”, realizat prin proiectul „Code Kids- Copiii fac coding în bibliotecile publice” și coordonat de bibliotecara Crina Popescu, club ce a înregistrat numeroase premii  în diferite competiții naționale și care numără în prezent 30 de membri, elevi ai Școlii Pietrari, liceeni și voluntari. Proiectul este unul de parteneriat strategic între şcoli, parte a programului Eramus+, programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport în perioada 2014-2020, ”KA2 Cooperation for innovation and the exchange of good practices” (Cheia de acţiune 2-Cooperare pentru inovare şi schimbul de bune practici). Partenerii noștri din proiect sunt: West Newcastle Academy - Marea Britanie, OOU Peter Pop Arsov - Macedonia de Nord, Vilties Progimnazija - Lituania, Direzzione Didattica 1 Circolo Pagani - Italia și Burhaniye Bilim Sanat Merkezi – Turcia.

În perioada 20-25 ianuarie 2020 s-a desfășurat prima mobilitate a proiectului Erasmus+, acțiunea cheie KA 2, "Coding with outdoor games" -2019-1-TR01-KA229-074346_5, în Newcastle Upon Tyne, Anglia. Organizarea acestei mobilități a revenit Newcastle Academy, o școală ce pune accent pe activități outdoor, pe descoperire și experimentare, pe transdisciplinaritate și dezvoltare personală. Fiind o mobilitate ”staff only”, s-au desfășurat activități specifice: întâlnirea cu experți Erasmus+, utilizarea Mobility Tools, și eTwinning, ședință de lucru a coordonatorilor de proiect pentru stabilirea agendelor mobilităților viitoare, activități de coding unplugged, cu respectarea normelor și regulamentelor școlii gazdă, dar și activități interculturale, de cunoaștere a istoriei locale și a bogăției naturale a locației în care se află școala gazdă - Newcastle-upon-Tyne.

În perioada 6-10 decembrie, trei cadre didactice din școala noastră au participat la a doua mobilitate din proiectul Coding with outdoor games. Întâlnirea, prima după o lungă pauză provocată de pandemie, a avut ca scop stabilirea următoarelor 4 mobilități la care vor participa 16 elevi ai Școlii Pietrari. De asemenea, am participat, alături de partenerii din Lituania și Turcia, la activitățile propuse de Școala Petar Pop Arsov, din Skopje, Macedonia de Nord.

Proiectul a fost prelungit cu încă un an, din cauza condițiilor sanitare care au afectat întreaga lume. Astfel, activitățile au fost reluate la finalul anului 2021 prin participarea la mobilitatea organizată în Macedonia de Nord. Aceasta a fost transformată în participare staff-only, iar elevii au realizat toate activitățile planificate în mediul virtual, folosind paginile TwinSpace dedicate proiectului. Astfel, în prezent, continuă activitățile de implementare trasate în proiect prin realizarea sarcinilor transmise de școlile gazdă din Macedonia de Nord și Italia, sarcini efectuate cu succes de coderii noștri și prezentate colegilor din celelalte țări prin intermediul platformei e-Twinning.

"Code your own sport game" -activitatea din data de 9 februarie 2022-, a presupus ca elevii noștri, coderi ai Wizards Club Pietrari (club ce activează în cadrul Bibliotecii Publice Pietrari), să realizeze o activitate de codare pe code.org. Rezultatele vor fi publicate pe TwinSpace, astfel încât proiectul să primească eticheta eTwinning.