Școala din Pietrari participă la un al treilea proiect Erasmus+, fiind partener al Bibliotecii Publice Pietrari în cadrul Programului ERASMUS+, "Books, not bullying". La întâlnirile cu părinții ce s-au desfășurat la bibliotecă, dar și în cadrul altor întâlniri și activități, ne-am confruntat cu lipsa instruirii personalului (bibliotecar, angajați și bibliovoluntari) ce se ocupă de educația părinților, în ceea ce privește prevenirea și producerea fenomenului de bullying, respectiv cyberbullying. Astfel, 5 cadre didactice ale școlii, voluntari ai Bibliotecii Pietrari, vor participa la cursuri și activități de tip Job-shadowing pentru a se implica apoi în activități de prevenire și combatere a acestui fenomen din ce în ce mai îngrijorător.

Patru cadre didactice (Ceprăzaru Irina, Voican Mihaela, Năstasie Raluca și Săndulescu Anamaria) de la Școala Gimnazială Pietrari, voluntarele bibliotecii,  au  participat la mobilitățile și cursurile organizate prin proiect, apoi au fost  profesor- trainer în cadrul atelierelor dedicate adulților din Pietrari- "Her Net Her Rights". Acestea au susținut, fiecare, câte trei ateliere cu părinții elevilor din școala noastră.

Bullying-ul este un comportament agresiv repetat și este important să înțelegem motivele care stau la baza acestui tip de comportament, precum și intenția de a provoca daune. Poate duce la probleme psihologice, emoționale și fizice de lungă durată, de aceea este extrem de important ca adulții (personalul, voluntarii, cadrele didactice, mamele, părinții, bunicii) să poată recunoaște semnele timpurii ale bullyingului și, mai ales, să învețe cum să-l combată.

Programele Erasmus+ reprezintă o oportunitate pentru rezolvarea nevoilor instituționale ale bibliotecii, răspunzând nevoilor de perfecționare ale angajaților, precum și din punct de vedere al finanțării acestora. Instituția noastră se confruntă cu lipsa programelor de educație parentală destinate adulților, în mod special în domeniul bullying-ului, al discriminării și incluziunii sociale, al securității în mediul online, fapt care se reflectă uneori și asupra comunității. De asemenea, am avut în vedere îmbunătățirea și extinderea ofertei de oportunități de învățare oferite de bibliotecă, cu sprijinul unui personal calificat, prin cursuri de calitate ridicată, adaptate la nevoile persoanelor cu competențe reduse sau adulților dezavantajați (femei din mediul rural), astfel încât aceștia să dobândească abilități de înțelegere a fenomenului de bullying și cyber-bullying, a pericolelor din mediul on-line, inclusiv prin validarea abilităților dobândite prin învățare non-formală sau informală.