Biblioteca Pietrari este partener într-un proiect "Small scale partenerships" care vizează dezvoltarea sistemelor de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate din patru țări europene - România, Italia, Portugalia și Turcia: Colegio D. Pedro V – Portugalia, Vezirköprü Atatürk Ortaokulu – Turcia, IC Padre Isaia Columbro Tocco-Castelpoto-Foglianise – Italia și Biblioteca Publică Locală Pietrari – Romania, în parteneriat cu Școala Gimnazială Pietrari.

Rezultate așteptate: - Obținerea diferitelor metode, exemple de bune practici și abordări inovatoare pentru predarea alfabetizării și literației timpurii la copii cu vârste mici, -Atragerea atenției asupra lecturii în comunitatea mai largă din afara școlii, -Îmbunătățirea calității educației timpurii prin dezvoltarea competențelor profesionale ale educatorilor, -Includerea părinților în activitățile de lectură, pentru a fi un bun model pentru copiii lor, - Creșterea ratelor de cuprindere la lectură în fiecare din țările partenere. Grupurile țintă: cadrele didactice, personalul bibliotecar și părinții. Beneficiarii finali: elevii de grădiniță.

În cadrul proiectului Erasmus+ ”Recovery starts from kindergarten”, KA210-SCH - Small-scale partnerships in school education, contract nr: 2021-2-IT02-KA210-SCH-000051268, proiect aflat în derulare în anul 2023, Biblioteca Pietrari participă ca și partener, alături de Școala Gimnazială Pietrari, la diferite activități educative ce au ca scop:

- promovarea lecturii de la cele mai mici vârste;

- dezvoltarea abilităților educatorilor despre cum să îi facă pe copii să iubească lectura prin activități outdoor și să o disemineze către grupuri țintă mai largi ale proiectului;

- îmbunătățirea abilităților și competențelor personalului didactic pentru un învățământ de înaltă calitate;

- dobândirea de competențe noi și inovatoare prin schimbul de experiență între bibliotecă și școlile participante,

ne propunem să descoperim care sunt recomandările de lectură cele mai potrivite pentru preșcolari.

Pentru a fi atinse obiectivele precizate și pentru a se realiza rezultatele propuse prin implementarea acestui proiect, se organizează mobilități internaționale ale personalului organizațiilor partenere. Aceste mobilități includ diferite tipuri de formare, cum ar fi ateliere, curs de formare și LTTA. Luna februarie marchează jumătatea proiectului și, până acum, au fost organizate două mobilități: prima în România, în perioada 6-10 decembrie 2022, iar a doua în Braga, Portugalia, în perioada 30 ianuarie- 3 februarie 2023 și se pregătesc ultimele două în Turcia (6-10 martie 2023) și Italia (28 mai-1 iunie 2023).

Participanții la aceste diferite cursuri de formare își vor transfera cunoștințele către organizațiile lor prin scheme pilot. La sfârșitul proiectului, fiecare partener are sarcina de a organiza evenimente multiplicatoare pentru diseminarea rezultatelor noastre în comunitatea locală.

Rezultatele tangibile ale proiectului ”Recovery starts from kindergarten” sunt:

1) Realizarea unui Audiobook: elevii și profesorii vor crea împreună o carte audio.

2) Ghid de educație în aer liber pentru grădiniță: personalul va concepe un ghid de educație în aer liber pentru preșcolari.